Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Skončil jsem s Youtube – test video serverů!

jde "jen" o kvalitu služeb – aneb malý přehled video služeb na webu zdarma – Stream.cz, Google, MySpace a Revver…

TYNGL TANGL invitation ZDE – Revver.com

TYNGL TANGL invitation ZDE – Stream.cz

TYNGL TANGL invitation ZDE – MySpace.com

TYNGL TANGL invitation ZDE – Google.com

Tak jsem skončil s Youtube. Ano, je to dnes největší a nejznámější databáze videí. Otázka je, jak dlouho ještě může Youtube přežívat jen z toho, že bylo první. Kvalita videí je mizerná, což mi s pomalejší linkou dřív vyhovovalo. Dnes to už tak slavné není. Například MySpace.com umožnuje uploadovat videa, která pravděpodobně komprimuje s menším kompresním poměrem a tím pádem vypadá video koukatelněji. Navíc jsem posledních pár měsíců měl problém s uploadem na Youtube. Po tomto víkendu, kdy jsem uploadoval na tento server zhruba 400 MB (a strávil jsem dost času zkoušením různých kodeků), jsem si slíbil, že další videa se na Youtube už pokoušet uploadnout nebudu. Ať bylo video 400×300 nebo 320×240, ať to byl DivX nebo Xvid, ať bylo audio MP3 nebo jiný kodek, video vždy skončilo processing po uploadu s hláškou Failed.

Takže jaké jiné možnosti pro upload vašich videí tu je? Na českém webu zatím kraluje Stream.cz, který subjektivně taktéž kóduje v lepší kvalitě než Youtube. Další možností je všemocný Google, který pravděpodobně vaše video příjme taky bez problému. Samozřejmě, tu je možnost ukládat videa například na MySpace.com ke svému profilu. Nejzajímavější variantou je pak tip od AdaMMa – server Revver. Tento server je totiž propojený se systémem mikroplateb PayPal. Pokud jste vlastníkem tohoto účtu, pak je to pro vás asi nejzajímavější varianta. Proč? Minimálně ze tří důvodů. Prvním důvodem je, že si sami můžete zvolit, zda při prohlížení chcete vidět variantu ve Flashi nebo v MOVu. Další zajímavá vlastnost je download ve formátu MOV (QuickTime). A nakonec třetí vlastnost – můžete si trochu přivydělat. Na konci videa (pokud jste online i toho stáhnutého) je totiž reklama a když na ni někdo klikne, rozdělí se podíl ze zisku za reklamu mezi vás a mezi server. Což zní docela férově, není-liž pravda? Jak jsem ale předeslal, platby dostanete jen v případě vlastnictví účtu PayPal, který si lze pořídit snadno, nicméně podmínkou je embosovaná platební karta (nebo jak mi poradil Artur karta s aktivací plateb po internetu – tedy i některé druhy Visa Electron)…

Mimochodem stejný soubor, který neprošel na Youtube, prošel na Revver.com, Stream.cz, MySpace.com i na Google Video – jedná se o invitation nahoře. Sami si srovnejte jejich kvalitu. Srovnávat není jednoduché, protože například Google přizpůsobuje video velikosti okna prohlížeče, nicméně mně osobně se jako nekvalitnější jeví jednoznačně Revver, poté Stream.cz následovaný MySpace.com a na konci skončil Google. Jinak právě vjské kousky jsou pro takové testování docela vhodné, protože mají daleko vyšší průtok dat než klasické filmečky s "klidnými" scénami. Pokud tedy hodláte ukázat vaše video světu a chcete ho ukázat v dobré kvalitě, zapomeňte na Youtube. Král je mrtvý, ať žije král!


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Pondělí, 9. července 2007, 13:20

Publikováno v BLOG


Komentáře

4 komentáře: “Skončil jsem s Youtube – test video serverů!”

  1. lední brtník napsal:

    dobrý přehled

  2. alexx napsal:

    paypaldík za tip :)

  3. Pastor napsal:

    Supa To video je supa.

  4. kombajn napsal:

    ledni brtnik: diky
    alexx: rado se stalo
    Pastor: linkovani povoleno a vitano :D (a je tam dost pouziteho materialu primo od young primitive)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *