Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Vylepší postavu a pocuchá nervy?

Jedna příhoda se spotřebitelskou soutěží a trocha nudné statistiky…

Nadpis se vztahuje k soutěži firmy Danone – Activia za super letní cenu a nová soutěž o iPod Nano každý den. Původně jsem měl za to, že je to jen tah, jak tahat z lidí další peníze za odeslané SMS. Z 5ti víček, která jsem celý týden sbíral, mi systém přijal 2 (z toho jsem se u jednoho jednou uklepl). Ok, takže 6+3 Kč za platné a 9 Kč za neplatné kódy. Za to jsem si možná mohl koupit další dva jogurty. Problém této soutěže je ten, že kódy jsou napsané téměř neviditelně ze spodní strany víčka. Každý kód luštím i s relativně dobrým zrakem na blízko docela dlouho, ale je psán velmi tence tmavě šedým inkoustem na tmavě zeleném víčku, které zespodu není hladké, ale má strukturu (do tištěného kódu mohou zasahovat až 2 piktogramy a 2-3 číslice). Představa, jak luští takové kódy moje máma nebo třeba nějaká babička v důchodu je děsivá. Netušil jsem, že jsem tak neschopný člověk, že ani nedokážu přečíst 8 písmen a vložit je do SMS. Odeslal jsem dotaz na možnosti se bránit do poradny Sdružení obrany spotřebitelů a stížnost na Danone. Kupodivu musím říct, že neuběhlo ani 5 hodin a z Danone se mi ozvali. Mailem mi odeslali, které kódy byly špatně a jak by měli být správně (nevím jak to udělali a raději snad ani nechci vědět :) ). A navíc od zítřejšího pondělí by měla existovat možnost zadávat kódy po internetu (což by mohlo omezit nespokojenost zákazníků, protože nemusí nic platit). Ok, za taková rychlá řešení (byť mi bylo naznačeno, že problém s čitelností nemám sám) si Danone zaslouží malé plus.

Ano, máme víkend a to je doba, kdy všeobecně klesá návštěvnost blogů a tak se nebudu moc namáhat a udělám si malé statistické cvičení na téma návštěvnost. První zajímavým a musím říct, že i nečekaným faktem je rozdělení návštěvníků podle typu prohlížeče. Faktem je, že po instalaci a odinstalaci mi v práci IE začal čas od času padat, což možná bude mít vliv na moje používání FF, nicméně z globálního hlediska zde vypadá situace následovně:

1. Firefox 2,304 43.99%
2. Internet Explorer 2,199 41.99%
3. Opera 622 11.88%

Co se týká operačních systémů, tak tam je situace jasná. Pod 0,1% se ještě dostaly rarity typu FreeBSD, SymbianOS a iPhone…

1. Windows 5,053 96.49%
2. Linux 116 2.22%
3. Macintosh 62 1.18%

A když se prohlédneme detailněji jak je to s Windows, musí lidé z Microsoftu plakat nad prodejností systému Vista (a je to jen a jen dobře). XP válcují cokoliv, protože je to s vyjímkou neherních Windows 2000 jeden z nejstabilnějších systémů z Readmontu. Povšimněte si prosím malé četnosti Windows 98, to dokazuje to, že solidně mohou běhat XP skoro na jakémkoliv železe, což je něco, co Visty neumí a ani na notebooku s 2 GB RAM nebyly zdaleka tak svižné, jako XP:

1. XP 4,266 84.43%
2. Vista 553 10.94%
3. Server 2003 123 2.43%
4. 2000 89 1.76%
5. 98 21 0.42%


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Neděle, 8. června 2008, 11:00

Publikováno v BLOG


Komentáře

5 komentářů: “Vylepší postavu a pocuchá nervy?”

  1. Quanti napsal:

    aspon, ze je nas vic, nez 2000vek ;) prijde cas, zuctujem… :))

  2. wen napsal:

    Často-li tvá babička posílá SMS kódy do soutěží o iPody?

  3. kombajn napsal:

    wen: moje babicka z hrobu moc casto nesmskuje, presto si myslim, ze kdyz uz firma dela soutez, mela by ji udelat tak, aby se ji mohli zucastnit vsichni. to ze firma uznala, ze ty kody jsou spatne citelne (na blizko vidim fakt jeste v pohode) znamena, ze jsem urcite nebyl prvni kdo si na to stezuje.

  4. wen napsal:

    kombajn: pardon, omlouvám se, uniklo mi to „nějaká babička“…

  5. kombajn napsal:

    wen: to je jedno, verim tomu, ze kdyby matka vedela co je to ipod a chtela tu soutez hrat, tak by mela stejny problem s kody jako ja :) to jsem tim chtel rict. ukazoval jsem to i kolegovi a taky s tim mel problem to rozlouskat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *