Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Anglie a … (2/2)

Anglie a … je takový malý pohled na pár věcí, které se mi v Anglii líbily, nelíbily nebo jsem jimi byl lehce fascinován…

Cigarety
Největším problémem Anglie je, že to je ideální místo pro lidi s asketickým přístupem k životu – pokud nekouříte a nepijete, ušetříte neuvěřitelné množství peněz, ale pokud patříte spíš k té bohémštější části listva, máte tu problém. První zvláštní věcí je, že se tu smí kouřit již od 16ti let. Za jednu krabičku cigaret tu zpravidla dáte 4-5 liber a tak dost často uvidíte někoho, jak si v koutě balí cigaretu. Po vypotřebování mých zásob, jsem se ostatně k této taktice uchýlil taktéž. Je to silnější, škodlivější a zabere to víc času, takže ve výsledku toho člověk vykouří daleko méně.


Alkohol
Alkohol tu taky není zrovna levný, Angličané neholdují příliš tvrdému pití, i když jejich pivo je silnější. Na místní poměry je to asi to nejlevnější, co lze z alkoholu koupit. Protože v Anglii platí stále hybridní systém měrných jednotek, lije se pivo na pinty a půl pinty (1 pinta = 0,56l). Pokud je mi známo, tak by počátkem roku 2005 mělo v Anglii vejít v platnost zrušení pravidla 23-tí hodiny. Pravidlo je to velmi jednoduché. Po jedenácté hodině večer vám v Anglii nenalejí. Několik vyjímek má několik málo klubů, kde mohou čepovat třeba do zde neskutečné půl druhé ráno. Člověk v Anglii s láskou vzpomíná na české barmany, kteří mu čepovali ve čtyři ráno pivo a dušovali se, že je ještě času dost na další. Na druhou stranu je v Anglii ohromný výběr piv. Standardně má člověk na výběr z osmi, někdy okolo jedenácti a občas i ještě více druhů piv. Dost často se tu taky do piva na přání přidává sirup.


Oblečení
Většina Angličanů chodí na venkově oblečená velmi jednoduše (a průměrně). Na druhou stranu lze relativně velmi levně nakupovat opravdu pěkné oblečení. Sám jsem si koupil jedno tričko a jednu polokošili, kus za 13 liber (sleva z 25ti liber) v jednom velkém obchodě v Carlisle, kde bylo několik ohromných stojanů se slevněnými věcmi (třeba košile Saint Yves Loren za 20 liber) a zpravidla tam člověk našel maximálně 2 stejného druhu. Výběr obrovský a mezi odpornými a průměrnými věcmi se dalo nalézt opravdu mnoho klenotů.


Fotografování
Oproti České republice, kde je celkem NELOGICKY zakázáno fotografovat v muzeíích, na hradech a v kostelech (pravděpodobně, aby se věci nevykoukaly), je zde povolené fotit vše. Pokud je někde zákaz, jistě naleznete cedulku, nejsou vyjímkou ani místa, kde je povoleno focení, ale pouze bez blesku (což je stále dost dobré). Během fotografování v Anglii jsem měl jen jedinou starost o fotoaparát – aby moc nenamoknul, takže jsem si batoh kryl pláštěnkou. Budete-li fotit nějakou státní instituci (viz story se Scotland Yardem), nebuďte překvapení z případné kontroly policií, jsou však velmi milí…


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Sobota, 2. října 2004, 14:14

Publikováno v BLOG


Komentáře

3 komentáře: “Anglie a … (2/2)”

  1. marja napsal:

    saint yves laurent, kombajne…. a btw. nejake saticky od rodrigueze nebo jacobse za pet korun tam nemeli?

  2. kombajn napsal:

    2 THCgirlkurnik, a to si rika buzna… :D do damskyho jsme nezabloudili :D

  3. adamm napsal:

    listvolistvo, to je ta část planety, co je tak zhulená, že už zelená a připomíná listoví? :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *