Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Ze squatu přímo do médií

Novináři jsou už asi opravdu moc zoufalí, když tak lačně skočili po události v pražské Miladě. Celé to korunovala idnes.cz, která dokonce po pohřbech začala živě přenášet i tanečky opilých a pravděpodobně i zfetovaných squaterů a jejich příznivců. Alespoň z toho co jsem viděl během patnácti minut přímého přenosu, mi to tak přišlo, nebo se opravdu takto mimo duševně nevyzrálých osobností chovají i lidé střízliví? Blábolení, vystrkování zadnic do kamery, motání se… Problém lidí z Milady byl ten, že svým chováním začali sousedům vadit a to dokonce i lidem, kteří by s nimi měli být jaksi spříznění – vrstevníkům z nedalekých kolejí. Hlavními důvodem bylo časté pořádání hlasitých koncertů dlouho do noci. Myšlenka squatu přitom v zásadě není něco, co by mi vadilo. Například v Berlíně tak svého času bydlelo mnoho i "slušných" lidí. Když si skupina lidí najde neobývaný a majitelem nevyužívaný objekt, ať si tam klidně bydlí. Pokud dokáží s okolím vycházet, nebyl bych ani proti, aby jim po nějaké době byl objekt převeden do vlastnictví, ale vzhledem k tomu, že majitel objektu je tam nechce, nelze zpochybňovat jeho právo vlastníka. Co to je asi tak za lidi, když tři ze zasahujících těžkooděnců skončili v nemocnici (dva s těžkým zraněním)? Má se s takovými lidmi vůbec vyjednávat jako to udělal ministr Kocáb? Nakonec to dopadlo dobře, všichni slezli dolů a daňové poplatníky (tedy nás všechny až na vyjímky jako jsou squateři) celá ta šaškárna stála jen pár desítek tisíc. Zásahu se účastnila totiž asi stovka policistů. Samozřejmě, že squteři se už ohradili proti tomu, jak násilně s nimi policie při zásahu jednala. Co bude příště? Budou si vrazi stěžovat na to, že jim policie nasazuje želízka? To co bylo na Miladě k vidění nebyl první pokus majitele objektu (ministerstvo školství) vystrnadit nezvané "nájemníky" z jeho majetku. Za posledních 12 let to byl již třetí pokus. Výsledkem dohody tak nakonec možná bude nejen to, že žádný squater nespadl ze střechy a nezranil se (jejich případné léčení by stejně museli dotovat občané, kteří pracují = platí daně), ale taky to, že možná žádný z útočníků nebude trestně stíhán. Vlk se nažral, koza zůstala celá a nikomu se naštěstí nic nestalo. Squateři snad s pomocí státu naleznou nějaký objekt, kde nebudou sousedům vadit noční koncerty a párty a studenti se budou moci konečně vyspat a jejich podrážky přestanou zdobit exkrementy pejsků ze squatu. Neupírám nikomu právo na to, aby si žil po svém. Alternativy obohacují náš život, jen nežijeme v anarchii, kdy můžu sousedovi štípnout auto, protože se mi líbí. Stejně tak není možné štípnout někomu barák. Každopádně ale budu rád, když squaterům stát nějaký vhodný objekt dá. Určitě se pár takových v ČR najde.

A na závěr něco úplně jiného: Jak být správným občanem nejen USA? Na to vám dokonale odpoví instruktážní video.


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Úterý, 30. června 2009, 20:56

Publikováno v BLOG


Komentáře

11 komentářů: “Ze squatu přímo do médií”

  1. Phoenicks napsal:

    Tak u nás není evidentně ta správná squatová kultura jako v Berlíně nebo ve španělských či holandských městech…Třeba časem.

  2. Marosh napsal:

    moje svoboda konci u svobody toho druhyho… a uprimne, squaty podporuju, ale kdyby mi meli do noci rvat pod okny, taky nebudu nadsenej….

  3. wen napsal:

    Kombajne, co blbneš, dyk to je jak dopis od zapšklýho důchodce! Nechceš si dát špeka a přepsat to?

  4. kombajn napsal:

    wen: to fakt nechci… duchodce by je myslim poslal do vezeni nebo do plynu, ja bych jim pral novy barak, idealne nekde, kde nebudou otravovat lidi, jako to delali na Milade…

  5. Zuřící rosomák napsal:

    Přátelé; nesklouzávejme tu k důchodcismu…

  6. koogi napsal:

    co je tu psáno, mi nepřijde nikterak dúchodcovské. Dělat bordel a nemít úctu či respekt ke svému okolí nepatří do slušné společnosti. Škoda, squotové kultury, kterou znám osobně z Nizozemí, se tu asi nedočkám..

  7. wen napsal:

    Hele, a co takový to "zásah policie stál daňové poplatníky XXX tisíc" (ona tam teda zasahovala soukromá agentura, jejíž příslušníci měli podezřele holé lebky), nebo "kdyby spadli ze střechy, léčení by platili pojištěnci"? Promiň, ale to je důchodcovský. To by se dalo klidně napsat, že huliči by si měli platit extra pojištění, páč asi budou nemocnější, ne?

  8. koogi napsal:

    ..mno víš, když se podíváš na ty fotky, tak tam uvidíš několik policejních dodávek plných těžkooděnců a speciálních jednotek, konfliktní tým, plošinu pro vyjednavače, atd.. To myslíš, že je zadarmo, hé?!

  9. kombajn napsal:

    duchodcovsky? no ja myslim ze je to v prve rade pravda… (agenturu si zaplatil majitel a ti lide zavolali policii, ktera to pak ridila – bylo tam 100 prislusniku)

  10. wen napsal:

    A ty policajti by jinak seděli doma zadarmo? Pravda-nepravda, jde mi spíš o ty "náklady daňovýho poplatníka". Ale končím s tím, netušil jsem, že je Kombajn tak spořádaný a zákonů dbalý občan, kterýmu jde hlavně o účelný nakládání s veřejnými financemi, obecný pořádek a klid na práci pro slušné lidi a studenty.

  11. kombajn napsal:

    o to by snad melo jit kazdemu, ne? ano, co se tyka zakonu, tak se i ty nesmyslne vetsinou snazim dodrzovat. co se tyka verejnych financi, tak vzhledem k nenazranosti ceskeho danoveho systemu je vhodne sledovat, jak se naklada s verejnymi financemi. Urcite mam rad verejny poradek a kdyz nekdo bude poradat koncert pravidelne do tri do rana, tak ver tomu, ze i ja bych ty policisty zavolal….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *