Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Srážka s českým zdravotnictvím

Až příště budou doktoři a sestry stávkovat, pořádně si rozmyslím, zda s nimi soucítit…

Chudáci doktoři a sestry na pohotovosti to mají těžké, pořád je někdo otravuje. Třeba včera já s Maroshem. Protože se mu jaksi zanítil palec, který dostával nepěknou barvu, rozhodli jsme se večer zajít na pohotovost. Bylo k půlnoci. Dojeli jsme do Thomayerovy nemocnice a šli na ambulantní pohotovost. Tam se na to paní doktorka podívala z metru a stejně jako naražené zápěstí před námi nás předala na chirurgickou pohotovost. Prošli jsme se přes celý areál nemocnice až tam a ohlásili problém. Sestra zřejmě trpěla deficitem z nevyspání nebo to tak měla od přírody. „O půlnoci jdete na pohotovost s nateklým palcem?“ Marosh se jí slušně snažil vysvětlit, že jeho lékařka má dovolenou a on má přes den mezinárodní jednání (z Londýna za ním přiletěla kolegyně).

Sestra se na něj koukala jako na debila, potom koukla do občanky. „Příště na Karlák, tam spadá Michle,“ řekla. V té chvíli jsem byl opravdu rád, že nemusím na pohotovost s něčím já, protože to by mne pak občanky zřejmě odeslala do Brna nebo Ivančic, což je docela z ruky. Po chvíli byl Marosh vyzván do ordinace. Ani paní doktorka nebyla nadšená ze zaníceného palce na pohotovosti, ale dávala to najevo méně než zdravotní sestra. A alespoň zmínila, že palec stejně jako naraženou ruku před Maroshem měla ošetřit doktorka na ambulantní pohotovosti. Pak vyřízla trochu hnisu a palec obvázala. Inu má to naše zdravotnictví ukrutně těžké. Pacienti si jezdí do nemocnic kdy se jim zachce a ještě podle logické vzdálenosti od místa bydliště (od baráku jsem tam byl autem za méně než 5 minut, zatímco na Karlovo náměstí by mi to zabralo nejméně 15 a MHD minimálně 20 minut), naráží na lidi, kteří si myslí, že za ušmudlaných 90 korun by na ně alespoň nemusela sestra sarkasticky dorážet a na ambulantní pohotovosti dělá doktorka, která by zřejmě zapíchnutou třísku trčící centimetr z prstu poslala na chirurgii, ale předtím pro jistotu na rentgen. Poté co Marosh vstoupil do ordinace přišel muž, že zapadl mezi kamion v autě a zřejmě si něco udělal s kolenem. Sestra ho odeslala na rentgen a doktorce povídá: „Prej je to čerstvý, že zapadl mezi auto. O půlnoci, to určitě…„. Zkrátka na pohotovost chodí o půlnoci jen simulanti a notoričtí lháři. Nebylo by pacientům lépe, kdyby měli možnost nadstandardu? Proč ve zdravotnictví nechápou, že jsou služba občanům, kteří ji v daních platí?

Jinak to byl ale vcelku příjemný den. V práci to šlo jak po drátkách a po práci jsem šel společně s Maroshem a jeho indickou kolegyní žijící v Londýně na procházku Prahou. Byl to příjemný večer, který jsme zakončili kávou v lodní restauraci Grosseto, kde jsme si dali kávu a Marosh s kolegyní panáka. Já jsem věděl, že povezu Maroshe na pohotovost, takže jsem si panáka odpustil. Moc fotek jsem tudíž neupravil, ale patří to mezi moje priority. A jaké máte krásné zážitky z pohotovosti vy?


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Středa, 3. srpna 2011, 7:07

Publikováno v BLOG


Komentáře

9 komentářů: “Srážka s českým zdravotnictvím”

  1. lucky napsal:

    Tohle dej přečíst doktorovi :-) ještě raději mají,když tam někdo přijde s 38 teplotou ve 2 ráno a chce paralen. Pohotovost od toho opravdu není a nedivím se jim. Je to jako kdyby ti někdo o půlnoci zavolal, ať uděláš korekturu článku,který půjde na web za 3 dny.

  2. kombajn napsal:

    Lucky: Oni za tu sluzbu chudaci doktori nedostavaji plat?

  3. fejma napsal:

    od toho ty pohovotosti a služby snad jsou, aby pomohli lidem kterým se něco stane mimo ordinační hodiny. A je úplně jedno jestli jde o zlomenou nohu nebo 38 teplotu. Když má někdo noční službu tak holt nemůže čekat že se tam dorůžova vyspí ale musí dělat to za co je placenej. A to se doktorům často nelíbí (čest vyjímkám).

  4. kombajn napsal:

    fejma: podle diskuse na idnes, kam obcas kopiruju nektere clanky z blogu, NIKOLIV… Zneuzili jsme system tezce pracujicich lidi…
    http://hamrik.blog.idnes.cz….html

  5. dell napsal:

    pohotovostAno, placení jsou, ale protože je tam v noci jeden doktor místo třeba 12, je jasný, že tam není proto, aby řešil obtíže, který s poklidem vydrží do ráno (zrovna zanícený palec mám tak jednou měsíčně a nikdy by mě nenapadlo s tím jít na pohotovost)… a jinak samozřejmě doktor je člověk a protože před noční a po noční pracuje dál (tj. 32 hodin v kuse a ano, dost často nejde spát vůbec, samozřejmě je trochu rozdíl mezi službou na interně/chíře a na kožním), je moc rád, když urve aspoň nějaký spánek, protože pak druhý den míň usíná na ambulanci nebo na sále. Jiank myslím, že buď by se za pohotovost mělo platit o moc víc anebo by měl lékař mít právo odeslat domů někoho, kdo jasně zneužívá emergency (třeba zácpa trvající 2 měsíce, nutno řešit ve dvě v noci?). A ještě, za noční má mlaďoch 100 na hodinu

  6. lucky napsal:

    kombajn, fejma: vám to opravdu nepřijde přes čáru ? Máte pocit, že zaplatíte 90kč a můžete cokoli, že jste si toho, kdo má službu koupili ? Kdyby bylo podle doktorů, tak to nikdo za ty peníze neslouží, protože má většinou práci před tím, pak ho 4x vzbudí, pokud vůbec spí, zanícený palec, a pak jde hned do práce, a za to dostane míň jak opravář praček. ideální řešení by bylo, platit komplet cenu, pro případy co nejsou opravdu akutní, poplatek 90kč je nic.

  7. fejma napsal:

    ne, opravdu mi to přes čáru nepříjde. A velmi rád bych si plnou cenu platil, kdyby ze mě každej měsíc stát nevydíral zdravotní pojištění. Systém je prostě na hovno, a pokud ode mě stát vybere prachy na zdravotním a pak provozuje službu pohotovosti tak očekávám možnost tu službu využít, a jak jsem říkal, je jedno jestli jde o zlomenou nohu nebo zanícený palec. To že to lékaři nemaj lehký, maj několik směn za sebou, nevyspěj se, to sice chápu, ale upřímně řečeno, z pozice pacienta kterej potřebuje nějaký ošetření mě to až tolik nezajímá.

  8. dell napsal:

    Něco jinýho je pohotovost (a její existence je politická volba), tam sedí pratik, obvykle ji platí kraj a podle mě by dávno měla být zrušená, protože buď diagnóza je tak závažná, že vyžaduje ošetření na emergency nebo hospitalizaci anebo není závažná a vydrží do zítra k praktikovi. A pak máte akutní příjem v nemocnici aka emergency, což je ambulance někde v nemocnici, kam doběhne lékař, který má přes noc na starost oddělení/JIPku(operační sál) a není určená k tomu, aby když se někomu nechce čekat u praktika nebo prostě má přes den lepší věci na práci (třeba panáčka a procházečku). Pokud stav vydržel celý den, vydrží zjevně do rána a NEPOTŘEBUJE akutní ošetření. Je určená pro závažné, životohrožující stavy a už fakt nevím, jak Vám vysvětlit, že arogance někoho, kdo dorazí po půlnoci a čeká slavobránu, mě asi nikdy nepřestane udivovat. Tenhle pacient nepotřebuje ošetření, rozhodně ho nepotřebuje o půlnoci!

  9. N*O*H*A napsal:

    Srážka s českým sobcemVždyť je to jen příběh jednoho sebestřednýho bolestína, kterej se nedovede rozhodnout, jestli je (v noci) nebo není (přes den) na umření, a cítí se dotčen… Politiku do toho netahejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *