Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


2017: Altcoinový boom (3 roky poté)

Byl nebyl bitcoin a pak mnoho dalších kryptoměn, které slibovaly změnit svět. A pokud během let nekrachly, existují dodnes. A jak jsou na tom ti, co se na ně vrhli?

V roce 2017 jsem se vrhnul na nákup BTC během FOMO a tak ho držím dodnes, říkejme tomu třeba portfolio 1. V létě roku 2018 jsem si zakázal na to sahat do té doby, než se vše vrátí do plusu. A někdy v létě 2018 jsem si řekl dost, udělal tlustou čáru a rozhodl se už nepřikupovat. Ale po listopadovém pádu na 3000 mi to nedalo. Kdy jindy začít nakupovat, než ve chvíli, kdy cena padne na méně než 1/6 vrcholu? Tak jsem dokoupil nějaké bitcoiny do portfolia 1 a zároveň začal odkládat pár stovek do papírového bitcoinu a litecoinu na Revolutu, nazvěme to jako portfolium 2 (papírový bitcoin – z účtu Revolutu nejde bitcoin poslat na bitcoinovou adresu, nejprve je nutné ho směnit na reálnou měnu). Jak jsem na tom?

Co se týká samotného bitcoinu, je několik nákupů lehce v mínusu a pár v plusu, takže celkové skóre bitcoinu, co jsem nakoupil v roce 2017 je asi +20 procent. A to je tak všechno, co je v plusu. Co v plusu není? Ethereum ETH -61 %, Cardano ADA -70 %, Stellar XLM -72 %, Litecoin LTC -73 %, XRP -78 %, STORJ -87.9 %, MAID -89 %, OMG -91 %, VTC -93 %, XVG -95 %, VRC -95 %, NXT -96,86 %.

Takže například XVG nakoupené za 152 euro má dnes hodnotu 7 euro a 12 centů. Během posledních 3 let dokázal tento balík krypta klesnout až na 18 % původně vložené částky. Dnes je souhrnný stav zhruba -27,5 % (tedy 72,5 % původně vložené částky. )

Poté, co jsem viděl během 12 měsíců bitcoin za 20 tisíc i za 3 tisíce, jsem zapečetil portfolium 1 a začal přikupovat portfolium 2. Není to čisté DCA, ale je jím inspirované. Nekupuji zcela pravidelně, ale spíš pokud vidím výrazný pohyb dolu. Altům už moc nevěřím, takže portfolium 2 je složené jen z bitcoinu a litecoinu. Za 21 měsíců je bitcoin +57 % a litecoin +7 %.

I když koronakrize hodila vidle do všeho a přestože makroekonomická čísla celého světa budou špatná, akcie mnohých firem jsou na all time high hodnotách. Kdo v tom hledá logiku, jen ztrácí čas. Ještě na začátku roku jsem nevěřil, že by bitcoin v roce 2021 nevyrostl alespoň na 50k dolarů. Bude tam? Dnes už jen krčím rameny, ale stejně si myslím, že právě situace, kdy americká vláda tiskne peníze ze vzduchu a pak za ně kupuje akcie firem je největším důvodem proto, proč mít opravdu nezávislé a decentralizované peníze v podobě bitcoinu.


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Sobota, 15. srpna 2020, 13:46

Publikováno v Kryptoměny


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *