Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Jak uvařit bramborový knedlík?

Startovací pozice - brambory

Kdysi dávno jsem si slíbil, že až budu jednou dost velký, naučím se dělat bramborové knedlíky. Poté co jsem se usadil s přítelem v Praze, jsme začali vařit. A tak jednou muselo dojít i na bramborové knedlíky, byla to otázka času.

Tím samozřejmě nemyslím pseudobramborové knedlíky z prášku, ale ty pravé a poctivé. A tak když Marosh došel s tím, že zkusí udělat slanino-žampionovou variaci na španělské ptáčky, iniciativně jsem se nabídl s tím, že bych rád zkusil knedlíky. Našel jsem si na webu jednoduchý recept a podle množství brambor si jej přizpůsobil.

Uvařené brambory (ideálně den staré) nastrouháme

Ingredience před zpracováním v těsto

Pro 5-6 lidí si připravte:
1200 g brambor, 2 vejce, 1 žloutek, 225 g hladké mouky, 150 g hrubé krupice a samozřejmě sůl.

Zpracované těsto

Večer den před přípravou jsem si oloupal a uvařil brambory. Vychladlé jsem je druhý den nastrouhal a smísil se žloutkem, vejci, solí, krupicí a moukou. Vše zpracujeme v těsto. Trvá to asi 15 minut a nemusíme se bát na těstu pracovat. Těsto na pomoučeném vále zformujeme podle hrnce na různě dlouhé válečky o průměru 4-5 cm a vaříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme zvolna asi 20 minut. V prvních minutách vaření je vařečkou kontrolujeme a nadzvedáváme ode dna. Jinak by se připálily. Z vody vytažené knedlíky ihned krájíme na plátky, aby nelepily a horké ihned podáváme. Zbytky lze zamrazit nebo (ideálně oschlé) knedlíky opéct na pánvi s vajíčkem.

Vyválené knedlíky

Vaříme 20-25 minut

A samozřejmě, že chutnají skvěle…

Hovězí závitky v okurkové omáčce s bramborovým knedlíkem


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Pondělí, 8. března 2010, 9:00

Publikováno v Recepty


Komentáře

4 komentáře: “Jak uvařit bramborový knedlík?”

  1. p. napsal:

    jsou krasny, povedly se ti!

  2. filipika napsal:

    diky! mate mne na svedomi. pokusim se o totez, snad mi mistni tmava mouka (netusim, jestli je hruba, polohruba nebo jaka) bude milostiva!

  3. Czertik napsal:

    JidloHezky knedlik, hezke fotky. Jen slogan tomu chybi. Predstavoval bych si jej asi takto "Me jidlo na vasem stole bude vzdy teple" Neplet si me s Duskem, ja ti to preju…

  4. Bosorka napsal:

    knedlíky super, slogan taky :-)))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *