Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Jak napálit české novináře

Trochu teď budu střílet do vlastních řad. Ale třeba to vyžehlím sebemrskačským úvodem…

To, že ‚David Rath‘ na svém FB profilu sepsul ministra Drábka kvůli článku na recesistickém serveru InfoBaden.cz (nejedná se jen o dobře naplánovaný virál?), jsem zaregistroval již včera. Bylo to zhruba hodinu po zveřejnění. To mimochodem není vůbec špatný čas, vezmu-li v potaz, že „nejobjektivnější zpravodajský server“ českého internetu si zprávy všimnul zhruba po 18ti hodinách. Zatímco já jsem ale posléze byl na své Zdi upozorněn, že se jedná o jeden z mnoha falešných profilů Davida Ratha, redaktora v Idnes zřejmě od trapasu nikdo nezachránil.

A tak se pustil do díla a napsal článek o tom, jak David Rath naletěl recesistickému serveru. Co je obzvlášť smutné je, že dokonce nelenil a požádal o komentář ministra Drábka. A pak to celé zveřejnil. Článek vydržel na webu něco mezi hodinou a hodinou a půl v původním znění s tím, že se redakce snaží sehnat vyjádření Davida Ratha (Ratha nikdo nezastihnul, za předpokladu že se o to pokoušel, protože ten se chystal na své televizní vystoupení v ČT24).

Celé špatně. Nejdříve by totiž novinář měl zprávu ověřit a teprve poté ji publikovat. V dnešní hektické době je to ale právě naopak. A tak není divu, že kachnu, kterou odstartovala IDNES.CZ a pan Jan Jiřička (mimochodem vystudoval žurnalistiku a mediální studia na FSV UK) poté převzaly Parlamentní listy. U nich je to tak trochu folklór neověřovat si informace, ostatně únorová kachna o uprchlém rómském pokladníkovi byla velkým hitem a chytila se tehdy nejen na IDNES. Aby toho nebylo málo, zprávu převzaly i jindy seriózní (subjektivní dojem) Lidovky. I když lidé v diskusi IDNESu upozorňovali na fakt, že se jedná o falešný FB profil od první chvíle, nikdo tomu nevěnoval pozornost.

A jak to celé skončilo, když to prasklo? Naprosto geniálně. Stačilo totiž změnit původní titulek ‚Rath sepsul Drábka za nesmyslný nápad. Nechal se ale napálit…‘ za nový ‚Fiktivní Rath sepsul Drábka za nesmyslný nápad, vystřelili si recesisté‚. Nikde ani slovo o tom, že se napálit nechal hlavně redaktor (nedejbože snad zmínka o tom, že udělal chybu). Nikde ani náznak omluvy svým čtenářům nebo (tentokrát oprávněně) skutečnému Davidovi Rathovi. Takže se vlastně nic nestalo. Problém vyřešen. Stejně to proběhlo na Lidovkách.

Vždy jsem byl tím, kdo tvrdil, že placený obsah na internetu nefunguje a v zemi, kde se místo návštěvy kina stahují HD ripy filmů ani nikdy fungovat nebude. Možná jsem ale nucen přehodnotit názor. Česká internetová žurnalistika je totiž v krizi. Většina práce lidí, které dnes nazýváme novináři (mluvím nyní o internetu) totiž spočívá v tom, že projíždí agenturní zprávy a systémem copy/paste ji vloží do redakčního systému a zlehka učešou (slovosled, stylistické obyčeje, nějaký ten background, maximálně se zavolá někomu o vyjádření a přímou řeč). Když pak má relativně mladý novinář posoudit, zda se dívá na zajímavou zprávu nebo jen podvrh, neví si s tím rady. Ale nebudu tu psát o poměrech v české žurnalistice, na to jsem příliš krátce v oboru. A docela dobře to již udělali jiní (mnoho linků z článku stojí za přečtení).

V tomto konkrétním případě stačilo málo. Zajít na oficiální stránky (kdo ale potvrdí, že jsou oficiální?) Davida Ratha a kliknutím zjistit, který z minimálně pěti ‚jeho‘ profilů na Facebooku je ten skutečný. Paradoxně je právě tento skutečný profil největším adeptem na to, aby byl považován za falešný. Důvod? Koukněte se prosím na tuto fotografii:

Ano. Skutečně. Takto vypadá profilová fotografie skutečného Davida Ratha. Pak aby se v tom pra… …pardon, novinář vyznal!

Autor pracuje jako editor zpravodajského serveru Týden.cz, předtím pracoval rok a půl jako webeditor a občasný redaktor ekonomického časopisu Profit a svůj krátký křest zažil v politickém oddělení deníku Aha!.


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Čtvrtek, 10. května 2012, 17:00

Publikováno v BLOG


Komentáře

9 komentářů: “Jak napálit české novináře”

  1. ae napsal:

    Tyhle oficiální stránky? :)

    http://davidrath.info/

  2. kombajn napsal:

    davidrath.cz

  3. Anonym napsal:

    Dobrý, ale k 18 (ani k dalším číslům) se žádné ti nepřidává.

  4. Podpis napsal:

    Dobrý, ale "osmnácti hodinách" se píše číslicí bez ti. Jen taková novinářská rada.
    Samozřejmě to nijak nezastiňuje fakt, že očividně pracují v novinách pokrytci, kteří nedokáží uznat chybu (nebo jim to zakazuje vydavatel?).

  5. Podpis napsal:

    A já myslel, že komentáře bez podpisu budou ztraceny. :)
    To jsem nečekal. Omlouvám se za zbytečný spam.

  6. podpis napsal:

    jo jo, tuto chybu dělám (jen na blogu) běžně :)

  7. Kombajn napsal:

    2 podpistuto chybu dělám běžně až záměrně (na blogu).

  8. Kombajn napsal:

    komentarea komentare budou ztraceny… byvalo to tak nastavene, ale bloguje uz ctvrt roku funguje podivne, myslim ze to do par mesicu zavrou. Defakto nikdo se o to nestara…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *