Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


IZIP končí, 1,8 miliardy v tahu a další budou následovat

Internetový projekt zdravotních knížek by měl být ukončen do prázdnin. Dohodli se na tom ministr Leoš Heger a premiér Petr Nečas. Výsledkem je 1,8 miliard korun za nic.

Pamatuji se, že svoji IZIP knížku jsem si založil před rokem či dvěma. Bylo to na Muzeu v metru, kde pracovaly nahaněčky této společnosti. Vlastně to k Václavskému náměstí sedlo dokonale. Poté, co jsem prošel náměstím odspodu a odmítl několik pozvánek do hospod, barů a nevěstinců, mne ulovila slečna v podchodu. A já podlehl. Považoval jsem elektronizaci zdravotnictví za záslužný čin. Jaké bylo moje rozčarování, když jsem pár měsíců poté u své paní doktorky hrdě prohlásil, že mám IZIP a ona se na mne koukla přes okraj svých brýlí a suše mi oznámila, že ona s tímto systémem nepracuje. Inu od počátku se jednalo o špatně nastavený systém založený na dobrovolnictví doktorů, kteří neměli nařízeno IZIP používat.

Co vlastně IZIP je či byl? Systém, do kterého byla nalita data 2 554 000 uživatelů. Do systému se zapojilo zhruba 21 tisíc zdravotnických pracovníků (počet lékařů v ČR je zhruba 46 000) a mám důvod se domnívat, že to obnáší i sestry a pomocný personál. Jen pro zajímavost, koncem roku 2010 pracovalo ve zdravotnictví celkem 248 381 pracovníků. Jinými slovy, zapojila se čtvrtina pacientů a desetina zdravotníků. Co však bylo výsledkem tohoto pokusu za skoro svě miliardy? Myslím, že nic. Ostatně ani ohodnocení projektu IZIP prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem není zrovna pozitivní: „V projektu se utopily dvě miliardy a nepřinesl žádný užitek.

IZIP končí po jedenácti letech. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že byly vyhodnoceny pilotní projekty, IZIP nefunguje, a ministr se rozhodl „neprotahovat agónii“. Vyřkl tak jen nahlas to, co veřejnost (odborná i laická) léta tušila. Historie IZIPu připomíná tak trochu tunel. Až má někdy člověk pocit, že snad parlament tajně schválil nějaké ISO pro tunely. Firmu založili (tehdy poslanci, dnes europoslanci) ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký a lékař Pavel Hronek. Cabrnoch byl v době začátku IZIP i členem správní rady VZP. A právě ta platila ročně stovky milionů firmě IZIP. Jako v každém správném českém tunelu vedou nitky do zahraničí – 49 procent akcií drží neznámá švýcarská firma eHl eHealth International. Zbytek, tedy 51 procent akcií je v držení VZP.

Rozhodnutí o IZIPu ale neznamená konec elektronických zdravotních knížek. Zbystřit by nyní měli všichni občané, protože ministr Heger prohlásil toto: „I tak ale věřím, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví, která ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění.“ Znamená to jediné. Projekt tvorby ‚něčeho jako IZIP‘, ale pod jiným názvem, se bude opakovat. Zda bude stát další dvě miliardy nebo ještě víc, neodhadne nikdo. Ve výsledku tak neustálé zvyšování daní v České republice nevede ke zmenšování státního schodku rozpočtu, ale je tu jen proto, aby bylo z čeho financovat všechny tyto tunely.

Víme, kdo je za IZIP odpovědný a víme, že k odpovědnosti v ČR nikdo hnán nebude. „Zodpovědnost cítím, ale za úspěch tohoto projektu,“ pronesl Miroslav Ouzký. Co dokazují slova jednoho ze zakladatelů IZIP? Že se poslanci se svojí imunitou nemusí bát občanům smát do obličeje.


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Pátek, 11. května 2012, 12:30

Publikováno v BLOG


Komentáře

Jeden komentář: “IZIP končí, 1,8 miliardy v tahu a další budou následovat”

  1. Tak to zase všichni zaplatíme a život s utahováním si opasku půjde dál, jako už jde 22 let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *