Rubriky

Archiv

Názory zde publikované mohou a nemusí reprezentovat názory mého zaměstnavatele.


Hrátky s umělou inteligencí

Pokud jste si ještě nezačali s umělou inteligencí hrát, měli byste s tím začít. Možná vás v práci nenahradí umělá inteligence, ale mohl by někdo, kdo s ní umí pracovat, využívat ji při své práci a v důsledku toho pracoval rychleji nebo dokonce i kvalitněji.

Už nějaký čas třeba koketuju s myšlenkou, že by mohla z dat návštěvnosti nebo z dat reklamního systému vygenerovat třeba nějaké reporty, což je činnost poměrně nezáživná a někdy i zdlouhavá, takže něco, co rád hodím na stroj, který co se týká čísel, nedělá chyby. Zatím jsem se k tomu ještě neodhodlal, ale rozhodně je to oblast, na kterou se chci zaměřit.

Zatím jsem si totiž s umělou inteligencí jen hrál. Už samotná ChatGPT umí pomoci s formulací textu. S grafikou si můžete hrát třeba s Midjourney (nebo jejím klonem), s AI od Bingu nebo třeba se Starryai. Nedávno jsem objevil (díky Martinovi ze Zaujaloma za inspiraci) AI nazvané ArtFlow, které vám dovolí vytrénovat jednoho avatara. Z deseti až dvaceti fotek dokáže stvořit vaše digitální dvojče, které pak můžete generovat v rozmanitých scénách.

Samozřejmě je na místě upozornění, že je to zneužitelné. Pro svého avatara jsem použil převážně upravené a staré fotky, některé i starší než 15 let, takže můj avatar logicky v obličeji odpovídá spíš mému sedmadvacetiletému já, než tomu, co z toho chlapce zbylo do dnešních dnů.

Taky jsem tak trochu z lenosti použil především fotografie, které jsem našel online a byly přístupné všem, tedy nějaké fotky z webovek z dob, kdy jsem jezdil promítat a nějaké ze sociálních sítí. A zde je kámen úrazu. Pokud máte 10 slušných fotek na internetu, může tento postup někdo a snadno aplikovat na vás.

Jako srandička dobré, ale samozřejmě, že generovat si můžete nechat lecos. Třeba i tohle…

Celebritám a celebriketám, to může v jejich režii možná i šetřit čas (mají stovky kvalitních fotek jako podklad), ale taky díky přístupnosti zdrojových dat na internetu snadno mohou figurovat třeba v reklamě, ze které neviděli ani halíř. A to nijak nefabuluju, to už se reálně stalo Scarlett Johansson, které kromě vzhledu ukradli i její hlas.

Tady to mělo původně končit, ale přišlo mi to poněkud nedovařené. Takže co říct závěrem? Umělá inteligence je jako oheň nebo nůž. V rukách někoho dobré věci, v rukách někoho jiného vražedná zbraň. Každopádně lze očekávat, že bude stále více pronikat do našich životů.

Zde demonstrace z ČT24: https://www.facebook.com/CT24.cz/videos/1078121410297450

Pamatujete internet na začátku, jak každej progresivní člověk měl mail, pak i firmy měli mail, pak i obyčejní lidi měli mail. Počítač zvládal sotva přehrát MP3… Prostě to bude docela rychlý. Tak se podle toho zařiďte…


Send to Kindle

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Úterý, 7. listopadu 2023, 9:00

Publikováno v BLOG


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *